شهر میبد، شهری به قدمت 7000 سال


شهر میبد، شهری که در شمال استان یزد و بعد از شهر اردکان و فقط فاصله‌ای 9 کیلومتری با این شهر دارد. نام دیگری برای این شهر در نظر گرفتند البته نام نمیتوان اسمش را گذاشت بلکه میتوان لقبش خواند و آن شهر زیلوهاست.
شهر تاریخی میبد بسیار برای ایرانیان ارزشمند است چرا که قدمتی چند هزار ساله دارد و جز آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده. اگر بخواهیم از صنایع دستی میبد نام ببریم باید به زیلوبافی و کاشی‌کاری اشاره کنیم.
روایت‌های بسیاری درباره خاستگاه این شهر تاریخی وجود دارد که یکی از آنها درباره شهر عقدا نیز صدق میکند و آن بودن شخصی از سرداران سپاه یزدگرد به نام میبدار می‌باشد، که ساخت این شهر را به او نسبت می‌دهند، البته روایات دیگری نیز وجود دارد که …
اگر دلتان میخواهد که بیشتر درباره شهر میبد یزد بدانید با یگانه گشت و ادامه این مطلب همراه ما باشید. 🔻🔻🔻
یخچال خشتی میبد

تاریخچه‌ای مختصر از شهر میبد

درباره تاریخچه میبد چند روایت بیان در تاریخ و در اسناد تاریخی ذکر شده است که درستی آنها ثابت نشده بنابراین این چند روایت را عینا برای شما نقل میکنیم تا درمورد همه آنها اطلاعات کافی داشته باشید.
روایت اول:
این روایت همانند روایت شهر عقدا است، به این مضمون که یزدگرد سوم سه سردار داشت به نام‌های عقدار، بیدار و میبدار که آغازگر و توسعه‌دهنده شهرهایی در یزد بودند ، سردار عقدار شهر عقدا را پایه‌ریزی کرد، سردار بیدار شهر بیده و سردار میبدار نیز شهر میبد را پایه‌گذاری کرد.
این توسعه زمانی صورت گرفت که دشمنان، ایران را مورد هجوم خود قرار داده بودند و سه منطقه برای آبادانی توسط یزدگرد انتخاب شده بود که مردم از حمله دشمنان در امان بمانند.
این روایت اولی بود که در مورد شهر میبد در اسناد تاریخی گزارش شده است، اما روایت دوم …
روایت دوم:
روایت دوم اما چیز دیگری را میگوید و آن این است که میبد در زمان شاه قباد ساخته شده است. [شاه قباد یکی از پادشاهان سلسله ساسانی می‌باشد]
داستان از این جا شروع می‌شود که شاه قباد فرزندی داشت به نام موبد، موبد بر اثر کسالتی بیمار شد، چندین طبیب بر بستر بیماری وی حاضر شدند و بعد از تجویز داروها و کیمیاهایی، متاسفانه داروها افاقه نکرده و موبد کماکان از بیماری رنج میبرد.
چند روز بعد طبیب دیگری خدمت موبد رسید و اینبار دارویی تجویز نکرده و رفع کسالت موبد را به مسافرت به منطقه‌ای خوش آب و هوا نسبت داد، اینطور شد که موبد به منطقه‌ای (میبد) دیگر نقل مکان کرد. شاه به دلیل سفر فرزندش به میبد دستور داد تا باغ‌ها و خانه‌هایی را در این منطقه بسازند.
و سرانجام موبد به این منطقه رسید. حالا میگویند بواسطه اسم موبد، میبد ساخته شده است، اما زمانی که شاه این شهر را ساخت آن را موبد‌گرد نام نهاد اما به مرور زمان گرد حذف شد و موبد تبیدل به میبد شد. این هم روایت دوم …
البته روایت سومی هم هست که این روایت البته کمی دور از ذهن می‌باشد.
روایت سوم :
میگویند سلیمان نبی برای اینکه گنج‌ها و اموال خود را از هجوم دشمنان خود محفوظ بدارد، این شهر و البته قلعه میبد را بنا کرده است.
اهمیت شهرستان میبد را به دوران آل مظفر یا مظفریان نسبت می‌دهند اما با انقراض سلسله آل‌مظفر و به روی کار آمدن امیر تیمور، شهر میبد نیز با خاک یکسان شد چون به دستور امیر تیمور این شهر باید تخریب می‌شد. اما قلعه میبد باقی ماند تا امیر در آن سلطنت کند.
بر اساس آخرین اسناد کشف شده و سفالینه‌های موجود، تاریخ میبد را به هزاره چهارم یا هزاره سوم قبل از میلاد نسبت میدهند.
کاروانسرای میبد
نارین قلعه میبد

دانستنی ها، محصولات و صنایع دستی شهر میبد

جمعیت شهر میبد طبق آخرین سرشماری که در سال 1395 انجام گرفته، حدود 100 هزار نفر تخمین‌زده شده است که نشان از این دارد که این شهر، جزء شهرهای پرجمعیت استان یزد می‌باشد.
میبد را باید به دو تا از صنایع دستی‌اش شناخت. یکی زیلوبافی و دیگری سفالگری. همینطور که میدانید زیلو یکی از زیراندازهایی است که مردم سراسر ایران از آن استفاده میکنند حالا یا به صورت روفرشی یه به عنوان یک زیر انداز اصلی.
در ایام قدیم بیشتر زیلوها به رنگ آبی و سفید بودند اما امروزه در رنگهای مختلفی تهیه و بازار ارائه میشود. زیلو یکی از اصلی‌ترین منابع درآمد مردم میبد می‌باشد یه طوریکه در وسط محوطه اصلی نارین قلعه المانی را با کاشی ساختند که زیلوی میبد را نشان میدهد.
دیگر محصول مهم و اصلی میبد سفال می‌باشد، شما در بازار شهر و در فروشگاه‌های اصلی میبد که بچرخید آنقدر طرح و نقش‌های دیدنی و زیبا روی محصولات سفالی و ظرف و ظروف‌ها پیدا میکنید که انتخاب برای شما سخت می‌شود که کدام را خریداری کنید.
لازم به ذکر است که ظروف سفالی میبد یکی از مهمترین محصولات صادراتی میبد نیز می‌باشد.

آژانس مسافرتی یگانه گشت برنامه های به یاد ماندنی را برای سفر به شهر یزد مخصوصا شهر های اطراف آن دارد. آماده سفر به شهر یزد باشید …

برج کبوتر خانه میبد
چاپارخانه میبد

جاذبه های شهر میبد

مگر میشود میبد که یکی از تاریخی‌ترین شهرها و دیارهای ایران می‌باشد، جاذبه تاریخی و فرهنگی نداشته باشد. آنقد میبد سرشار است از جاذبه‌ها و بنای تاریخی که انگار وارد یک عرصه تاریخی طولانی می‌شوید.
متاسفانه طی سالیان و با کم کاری و کم لطفی که انجام گرفته آثار زیادی در شهر میبد از بین رفته اما بناهای تاریخی که باقی مانده ارزش بازدید از این شهر را چندین برابر میکند.
از جاذبه های شهر میبد یزد می توان به :
کهن دژ یا نارین قلعه میبد
یخچال خشتی میبد
برج کبوترخانه میبد
مسجد جامع میبد
کاروانسرای میبد
چاپارخانه میبد
و جاذبه‌های دیگری که در مطلبی جداگانه به توضیح مختصری درباره آنها می‌پردازیم. اینها فقط بخشی از جاذبه‌های باقی‌مانده و ارزشمند میبد به حساب می‌آیند.
شهر میبد

اگر میخواهید به میبد یزد سفر کنید روی لوکیشین زیر کلیک کنید تا بهترین مسیر را به شما نشان دهد…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما: 02188537383