شهر ابرکوه، شهر سرو 4000 ساله


یکی از کهن‌ترین و قدیمی‌ترین شهرهای استان یزد شهر ابرکوه می‌باشد که در جنوب غربی استان قرار دارد و در مسیر یزد به شیراز واقع شده است.
شهر ابرکوه داستانهایی برای خود دارد که در این مطلب قصد داریم شما را با آنها آشنا کنیم، از تاریخچه آن گرفته تا اسامی که تاکنون این شهر داشته و دانستنی‌های مهمی که درباره شهر ابرکوه باید بدانید.
شهر ابرکوه جزء 14 شهر نمونه گردشگری ایران لقب گرفته، این موضوع اثبات میکند که ابرکوه یزد یکی از مهمترین شهرهای استان یزد و در مقیاس بزرگتر ایران می‌باشد.
ابرکوه را با سرو کهنش که قدمتش به 4000 سال پیش برمیگردد میشناسند که هنوز استوار و پابرجا مانده و به چشم خود فراز و نشیب‌های زیادی را درباره این شهر تاریخی دیده است. قدمت ابرکوه را برخی تاریخ شناسان به دوره سلجوقیان و برخی دیگر به قبل تر از آن نسبت میدهند.
اگر دلتان میخواهد که بیشتر درباره شهر ابرکوه یزد بدانید با یگانه گشت و ادامه این مطلب همراه ما باشید. 🔻🔻🔻

تاریخچه‌ای مختصر از شهر ابرکوه

تاریخ ابرکوه روایات مختلفی دارد که هر کدام از آنها را در این بخش قرار است برای شما بازگو کنیم. این که تاریخ یک شهر دارای روایات مختلفی است یعنی اسناد و مدارک محکمی دال بر درستی هر کدام از آنها وجود نداشته و فقط گمانه‌زنی‌هایی است که موجود است.
البته ممکن است باستان‌شناسان بر اساس اشیایی که از زمین‌های یک شهر کشف میکنند تاریخ تقریبی آن را درست حدس بزنند اما باز این را نمیتوان سند معتبری در تاریخ یک شهر دانست. بنابراین در این بخش ما روایات متعددی که درباره شهر تاریخی ابرکوه گفته شده است را برای شما ارائه میدهیم.
روایات تاریخی شهر ابرکوه:
  • برخی تاریخ شهر ابرکوه را به دوران سلجوقیان نسبت میدهند یعنی تقریبا 1029 تا 1194 میلادی.
  • برخی دیگر ابرکوه شهر ضرابخانه دوره ایلخانیان میدانند البته که در دوران تیموریان و آق قویونلو نیز از این شهر به عنوان ضرابخانه استفاده می‌شده است.
  • در دیگر روایات مطلب جالبی را میگویند که شهر ابرکوه در دو نوبت ساخته شده، نوبت اول حدود 5000 سال پیش و نامش برقو یا برکوه بوده و شهرت چندانی نداشته و بعدها (که زمان دقیقش مشخص نیست) نوبت دوم شهرسازی ابرکوه آغاز شده و پیشوند ابر به آن اضافه شد.
  • در روایت آخر نیز این شهر را به دوران صفویه نسبت میدهند یعنی دوران شاه عباس صفوی.
  • البته روایت دیگری نیز وجود دارد که میگویند این شهر بر سر راه ابریشم ( که عموم مردم آن را راه شتر میخواندند) قرار داشته اما بعد از این که این راه از بین رفت و دیگر اعتباری نداشت، ابرکوه نیز اعتبار و اهمیت خود را از دست داد.
*نکته: ممکن است این را نیز شنیده باشید که قدمت ابرکوه را از خود یزد بیشتر میدانند، این نیز یک روایت است و به درستی آن نمیشود اعتماد کرد.
تا اواخر دوران قاجار ابرکوه جز استان اصفهان بود و در سال 1301 نماینده مجلس شهر یزد پیشنهاد داد تا ابرکوه به یزد منتقل شود و این اتفاقا افتاد اما در برهه‌ای و تا سال 1366 عضو استان فارس و شهرستان آباده شد.
چندین سال بعد از فارس و آباده شده و به یزد و زیر مجموعه شهرستان تفت شد و سرانجام در سال 1374 خود به شهرستان ابرکوه تبدیل شد.
در آخرین سرشماری که در سال 1395 انجام گرفته جمعیت ابرکوه را 51.552 نفر تخمین زده‌اند که تقریبا 48 درصد را بانوان و 52 درصد را آقایان تشکیل می‌دهند.

دانستنی ها، محصولات و صنایع دستی شهر ابرکوه

دانستنی‌هایی در مورد شهر ابرکوه یزد:
  1. ابرکوه جزء 14 شهر نمونه گردشگری ایران به ثبت رسیده است
  2. تقریبا 400 اثر تاریخی را برای ابرکوه ذکر کرده اند که 144 مورد از آنها به ثبت ملی رسیده است
  3. از نظر نظام آموزشی و سواد‌آموزی، جز شهرهای باسواد ایران شمرده می‌شود.
  4. تقریبا 1550 متر از سطح دریا فاصله دارد و 5641 کیلومتر مربع مساحت آن را تخمین زده‌اند
  5. گرم‌ترین ماه‌های سال ابرکوه، خرداد، تیر، مرداد و شهریور می‌باشد و سردترین ماه‌های سال آذر، دی، بهمن و اسفند.
  6. بهمن و فروردین نیز پرباران‌ترین ماه‌های سال با میانگین بارش 12 تا 15 میلی‌متر می‌باشند.
  7. مرتفع‌ترین کوه این شهر نیز، کوه 5 انگشت نام دارد که در 6 کیلومتری جنوب شرقی ابرکوه قرار گرفته و ارتفاع آن نیز 1735 متر می‌باشد. چون این کوه شباهتی به انگشتان دست دارد این نام را روی آن نهادند.
  8. از لحاظ زلزله‌نگاری جز ناحیه‌های کم‌لرزش و کم خطر شناخته می‌شود و دارای دو گسل مهم می‌باشد، دهشیر-بافت و ندوشن-مرودشت.
  9. حیوانات حلال گوشتی در ارتفاعات ابرکوه نیز وجود دارند از جمله آهو و گوزن البته حیوانات دیگری نیز در این شهر یافت می شوند که میتوان به خرگوش، موش، کبک، شاهین، سمندر، لاکپشت و عقرب اشاره کرد.
تاریخچه اسامی ذکرشده برای ابرکوه:
طی سالیان اسامی مختلفی برای این شهر بیان شده که اینجا برای شما شرح میدهیم.
  • مولف، حمدالله مستوفی: این شهر را برکوه میخواندند.
  • مولف، یاقوت حوی: برخی آن را ابرقویه و اهالی فارس آن را ورکوه میگفتند که معنی آن فوق الجبیل بود.
  • مولف، فارسنامه ناصری: برکوه یعنی سینه کوه، الفی بر آن افزودند و ابرکوه نامدینش و بعدها به ابرقوه تبدیل شد.
  • مولف، کتاب اقلیم پارس: نام اصلی ابرقوه، برکوه بوده.
  • مولف، ابوالفتح قهرمانی: این شهر در دامنه‌ای سپید و تپه‌های سیاه رنگی که در نزدیکی هم قرار داشتند ساخته شد و نامش برکوه، برقوه یا برقو بوده است، البته هم کوچک بوده و هم بدون آوازه.
*اگر بخواهیم اسامی که برای این شهر در تاریخ ذکر شده است فقط نام ببریم میتوان به :
برقوه، برقویه، ابرکویه، ورکوه، درکوه، ابرقو، برکوه، برقو، برِکوه و ابرقویه اشاره کرد.
و در آخر و سرانجام در سال 1350 تمامی این اسامی حذف شد و نام ابرقو نیز که روی این شهر قرار داشت حذف شده و به ابرکوه تبدیل شد.
محصولاتی که این شهر به نام خود ثبت کرده و معرف حضور ایرانیان است عبارتند از : پسته، گندم، زردآلو، انار و انگور

آژانس مسافرتی یگانه گشت برنامه های به یاد ماندنی را برای سفر به شهر یزد مخصوصا شهر های اطراف آن دارد. آماده سفر به شهر یزد باشید …

جاذبه های شهر ابرکوه

شهر ابرکوه به دلیل تاریخ غنی که دارد دارای جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی بسیاری است که سالانه پذیرای گردشگران ایرانی و خارجی زیادی می‌باشند. اگر بخواهیم به چند مورد از جاذبه‌های شهر تاریخی ابرکوه اشاره کنیم میتوانیم از :
سرو 4000 ساله ابرکوه
گنبد عالی ابرکوه
مسجد جامع ابرکوه
یخچال خشتی ابرکوه
خانه صولت ابرکوه
و
خانه آقازاده در شهر ابرکوه یادکنیم.
البته در مطلبی جداگانه که اختصاص به جاذبه‌های ابرکوه دارد شرح مفصلی از این جاذبه‌ها خدمت شما ارائه خواهیم داد.
شهر ابرکوه

اگر میخواهید به ابرکوه یزد سفر کنید روی لوکیشین زیر کلیک کنید تا بهترین مسیر را به شما نشان دهد…

* مطالب زیر رو از دست ندین ؛

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تماس با ما: 02188537383